featured-image

Mindfulness: 4 основні навички, які розвиває практика уважності

Mindfulness – здатність людини бути повністю присутньою та усвідомленою в теперішньому моменті. Практика уважності допомагає залишатись сфокусованими та не перевантаженими тим, що відбувається довкола, а також дозволяє діяти не реактивно. Навіщо mindfulness практикують в таких світових компаніях-лідерах як Nike, Intel, Google, General Mills, Linkedin та Apple? Розглянемо 4 основні навички, які розвиває практика уважності.

Фокус. Жити тут і зараз

Ми живемо в світі, де так багато ідей, продуктів, сервісів борються за нашу увагу. Переважно у вигляді прямої чи прихованої реклами. Ми живемо в світі, де все менша кількість з нас вміє управляти своєю увагою та розрізняти власні бажання від «вживлених» нам з інфопростору. Тримати фокус на чомусь одному здається найменш цікавою справою, яку тільки можна вибрати. Куди цікавіше щоп’ять хвилин хапатися за смартфон та серфити безкінечними пропозиціями мережі. Чи не так? Насправді, ні.

Звичка весь час залишатись онлайн не така вже й приваблива, як ми вірили ще кілька років тому. В неї є своя «темна сторона»: інформаційна перевантаженість, розфокусованість, digital-залежність, синдром FOMO (feeling of missing out), дисконект з власним тілом, зниження продуктивності, погіршення самопочуття, «випадання» з реальності. Зв’язок зі собою все-таки важливіший. Практика уважності mindfulness – один з дієвих інструментів, який допоможе його покращити чи відновити. Коли ми присутні в теперішньому моменті, то живемо повно та цілісно. Це зовсім не означає, що в технологіях є щось погане. Все залежить, наскільки усвідомлено ми їх застосовуємо в своєму житті.

Ефективний singletasking

Схоже на те, що час міфу багатозадачності минає. Multitasking залишає по собі армії емоційно та професійно вигорілих працівників. І, на щастя, це частіше наше корпоративне минуле, ніж теперішнє. Сьогодні все більше менеджерів усвідомлюють, що продуктивність залежить радше від гнучкості, вміння швидко переключатись між проектами і кожен з них наповнювати увагою та енергією. А не бути одночасно включеними в десяток і «виснути», як старенька версія windows,  шокована кількістю відкритих вікон в хвилину. Тренування уважності допоможе ефективно виконати поставлене завдання та швидше переключитися на інше, без «зависань» нашого мозку та надмірного виснаження.

Управління емоціями

Розвиток емоційного інтелекту EQ працівників на порядку денному багатьох компаній. Мало бути професіоналом з високим рівнем IQ. Вміння давати раду своїм емоціям, розуміти їх природу, конструктивно та синергійно взаємодіяти з членами команди теж не менш важливо.

Сьогодні для преважної більшості людей стрес став невід’ємною частиною життя. І серед нас є ті, хто добре з ним справляється, перетворює в додаткову мотивацію, пошук нових шляхів та рішень. А є ті, кого він щораз частіше заганяє в глухий кут, позбавляє енергії, може провокувати депресію. Mindfulness вчить нас стійкості, саморегуляції, знижує стрес та тривожність, є хорошим засобом емоційної гігієни та інструментом розвитку EQ.

Усвідомлені дії

Нас більшою мірою визначає те, що ми робимо, як діємо, ніж те, що декларуємо і говоримо. Тож недостатньо дійти певних інсайтів і поглибити власне розуміння чи поділитися ним. Куди важливіше застосовувати це на практиці: в роботі, особистих та дружніх стосунках, у щоденних рішеннях як творців і споживачів, у ставленні до інших людей з відмінними до наших поглядами й цінностями, до ресурсів власного організму, планети. Крок за кроком приносити в щоденну діяльність усвідомленість може видатися не такою вже з легкою справою, а іноді й непростим етичним вибором. Та мало що може зрівнятися з відчуттям, коли ви знаєте, що чините усвідомлено. Можливість чинити не реактивно, за власним вибором, дарує нам свободу бути тим, ким ми є і силу сповна реалізовувати свій потенціал. Підвищувати якість свого життя та позитивно впливати на світ довкола, ділити відповідальність за творення майбутнього.

Як можуть допомогти вправи з mindfulness

Дослідження в області нейронауки підтверджують, вправи з mindfulness тренують префронтальну зону (частину мозку, яка відповідальна за прийом рішень) і втихомирюють амигдалу (частину лімбічної системи, яка бере участь у формуванні емоцій). Під час практики знижується рівень гормону стресу кортизолу. Завдяки явищу нейропластичності (перебудові нейрозв’язків), ми можемо змінювати структуру власного мозку. На ділі, відмовлятись  від небажаної чи руйнівної поведінки, здобувати нові навички, будувати відмінні моделі взаємодій. Авторка статті проводить навчальні програми для компаній в Україні.

Роксолана Кравчук, засновниця проекту Open Mindfulness, HR-спеціаліст

 om-fb-event-2018-11-30-01

Авторська програма Роксолани Кравчук «Mindfulness: як жити й працювати усвідомлено»

9 лютого, у Києві пройде курс з практики уважності. Mindfullness — це рішення, як у світі швидких змін справлятись з постійними особистісними та професійними викликами. Ви дізнаєтесь про переваги практики уважності та навчитесь застосовувати базові техніки mindfulness у щоденному житті просто та ефективно. Авторка програми – Роксолана Кравчук, засновниця проекту Open Mindfulness, ментор з практики уважності, авторка програм з особистісного та командного розвитку.

Під час програми ви дізнаєтесь:

— Що таке практика уважності mindfulness та як її користь підтверджує нейронаука

— Чому вміння скеровувати, утримувати та управляти своєю увагою сприяє підвищенню якості життя та росту персональної ефективності

— Для чого практикують усвідомленість в бізнесі? Що таке awareness capital та монетизація уваги

— В який спосіб mindfulness допомагає розвитку емоційного інтелекту (EQ) та росту ресурного стану (VQ)

— Як практика уважності сприяє самореалізації

Приходьте 9 лютого на подію у Києві, щоб навчитись:

— Основним технікам розвитку усвідомленості

— Емоційній гігієні та спокійному стану розуму

— Антигаджетозалежності та відмові від інших «пожирачів» уваги та часу

— Центрованості: навичці залишатись на зв’язку 24/7 зі собою

— Швидко відновлюватись та бути в енерготонусі

Детальніше про тренера та проект


Коли:
9.02.2019

Час: 10:00 — 15:00

Місце: м. Київ, вул. Верхній Вал, 2А, Grape Hub

Контактна особа в Києві: Тетяна Гончаренко, +38 067 239 83 59

КВИТКИ