Структура компанії: вигляд збоку, зверху та знизу

Ти знаєш, милий мій власнику, як тяжко створювати структури. Ні, я не про ріст компанії. Я про формалізацію – оту табличку з квадратиками, де прописані ієрархія та обов’язки. Люди, як ти – готові діяти, а не роздумувати – завжди мають проблеми з абстрактними табличками. Часом, це займає й місяць часу. А між тим, є простий спосіб описати реальну структуру компанії – як основу для подальших змін. Цікаво? Спробуймо.

Мені потрібен повний список твоїх співробітників. Ім’я та e-mail. Для чистоти експерименту я навіть не питатиму посад.

Тепер, від твого імені, ми розішлемо за цим списком листа з трьома запитаннями. Приблизно такого змісту

Три запитання від власника

anketa

Ото й усе. Ввечері розішлемо цього листа. До обіду твої співробітники заповнять його. А післяобід годинку часу досить на монотонну роботу – побудови структури.

Вид знизу

Перша структура базується на відповідях на перше запитання. Структуру «знизу догори». Кожен з твоїх співробітників розкаже, хто насправді віддає йому вказівки. Ти ж розумієш, милий мій власнику, – в ідеальній ієрархічній структурі така людина має бути лише одна – безпосередній шеф. В матричній структурі – двоє: керівник проекту та керівник профільного офісу. Але життя, як ти здогадуєшся, спотворює ідеали до непізнаваності.

Відповіді можуть бути різноманітними:

  • Віце-президент, який вказує начальником асистентку президента;
  • Головний бухгалтер, що отримує накази від завгоспа;
  • Директор із продаж, котрому регулярні управляючі вказівки видає бухгалтерка;
  • І усюдисущі керівники і впливачі – співробітники служб безпеки (все це реалії наших управлінських структур);
  • СБ-шники – щасливий нарід – визнавати свою підлеглість кому-б-то-не було відмовляються, повально, через одного. Навіть генеральний директор чи власник – їм не указ. І це ми розглянули лише «вид знизу».

Згори донизу

Друга структура, як неважко здогадатись, базується на відповідях на друге запитання. Тут ситуація інша. Визнати свій вплив – означає визнати свою відповідальність. На це жоден в здоровому глузді начальник погодитись не може. І, звичайно ж, не погоджується. За моєї пам’яті жодна асистентка не визнала свого впливу на віце-президентів – навіть свіжоспечена дружина президента. Ще однією характерною рисою структури «згори донизу» є ігнорування «мертвонароджених» та «приданих» структур. Наприклад, передали фіндиру в підпорядкування ІТ-шників – а він, фіндир, в тому нічого не тямить. Як ти думаєш, милий мій власнику, що напише в звіті фіндир, а що ІТ-шник?

Третя структура

Ну, а наступну структуру – таку, яка є, даси мені ти, мій милий власнику. І коли ми роздрукуємо оці перевернуті дерева (це можуть бути навіть величезні листи формату А0) – перед нами повстане весь драматизм управління твоєю компанією:

  • обов’язково виявиться «сірий кардинал» – персонаж, котрий не зізнається у власному впливі на інших співробітників, однак ці самі «інші» масово звітують про впливовість нашого персонажа. Деколи «сірим кардиналом» виявиться твоя, милий мій власнику, дружина – при тому що офіційно вона навіть не працює в твоїй компанії;
  • «пеньок» – людина, котра звітує про власну впливовість, – однак його підлеглі не підтверджують цього впливу, натомість «перестрибуючи» пенька та звітуючи «кардиналові» чи «пеньковому» начальникові;
  • «барон» – незалежний ні від кого персонаж, котрий залишає першу табличку незаповненою (я вже казав – тут часто бувають керівники служби безпеки). А ти ж розумієш, милий мій власнику, що навіть генеральний директор повинен бути підлеглий ТОБІ;
  • і багато-багато інших флуктуацій.

Маючи цю інформацію, можна знайти критичні точки та зрозуміти ефективність твого бізнесу.

Тому що по специфічних переплетіннях відповідей можна чудово відрізнити мегаефективну «суперзірку» від амбіційного «кардинала». Відрізнити менеджера-вибудовувача процесів від менеджера-гасильника авралів. І, в залежності від обраної стратегії росту, ти будеш знати, кого винагороджувати, а кого звільняти.

Елементарно? А як же. Головне, мій милий власнику, – не обговорюй цю процедуру ні з ким, навіть зі своїм HRом.

Тому що, як і будь-яке лікування, цей метод хороший періодичним повторенням. Його слід запускати знову і знову, знову і знову, і якось – на п’яту чи шосту ітерацію – три таблички будуть відповідати одна одній відсотків на 90. Це – чудовий результат.

От тільки… Розумієш, милий мій власнику, якщо після першого ж заповнення таблички ти розкриєш нашу маленьку таємницю і «пропісочиш» своїх підлеглих, то на наступній ітерації ВСІ ЯК ОДИН твої підлеглі відповідатимуть в повній відповідності з офіційною структурою. Незалежно від фактичного стану справ. 100% співпадіння трьох структур – і жодного терапевтичного ефекту.

Олег Пелещак, власник консалтингової компанії Peleshchak Skupina d. o. o.

Добавить комментарий