Дипломатичний погляд

Економічний та інвестиційний імідж України в світі формується багатьма групами – це і офіційна позиція уряду, і різні месиджі українського бізнесу і неурядових організацій. Існує багато загальновизнаних індикаторів, проте є ще одне джерело інформації – це сигнали, що подають іноземні бізнеси своїм посольствам. Цей канал виявляється найбільш сильним по зворотному впливу на Україну. Тому цікаво поглянути на зріз цих поглядів, зафіксований на Київському міжнародному економічному форумі, що відбувся в жовтні 2016 р.

Голос Америки

Схожими між собою були позиції, висловлені послами та торговими представниками США, ЄС і, як не дивно, – Туреччини. Усі вони говорили про макроекономічні показники та необхідне для них виконання рекомендацій донорів і кредиторів. Разюче відрізнялися позиції далекосхідних представників – японського та корейського. Вони наголошували на обов’язковості стратегій та принципів.

Посол США Марі Йованович вважає Україну країною з великими можливостями, де дійсно є ринок та високо освічена робоча сила. Проте наша країна – склянка наполовину повна і, одночасно, напівпорожня. Загальне враження у посла, що в порівнянні з 2001-2004 рр. відбулася зміна в самих українцях. Люди, які колись не приймали участі в житті країни, сьогодні дуже активно беруть відповідальність, намагаються побудувати кращий світ.

А от для ведення бізнесу, на думку пані Йованович, суттєвих змін немає. Україна втратила 10 років у розвитку інвестиційного клімату, тоді як інші країни рухалися вперед. В найближчий рік український ВВП зросте на $1 млрд., але цього недостатньо, щоб українці відчули зміни в житті, потрібне збільшення на 6-8%. Для цього Україна повинна за 20 років отримати $200 млрд інвестицій, тобто $10 млрд щороку – амбітна мета. Проте Польща, Італія чи Туреччина отримували інвестиції, починаючи з 2008 року. Україна конкурує з цими країнами, бо у інвесторів завжди є вибір.

На думку американської дипломатки, щоб залучити інвестиції, Україна має:

  • серйозно боротися з корупцією;
  • здійснити прозору приватизацію великого підприємства (наприклад, Одеського припортового заводу);
  • провести реформи у сільському господарстві, щоб повернути собі титул «житниці Європи»;
  • забезпечити бізнесу доступ до фінансування.

Європейські очікування

Ніколас Бердж, радник торгово-економічного відділу Представництва ЄС в Україні, підкреслив, що наша країна має негативний імідж у Європі через ЗМІ, які висвітлюють переважно песимістичні аспекти. Очікування в світі від реформ в Україні досить низькі. Європейці зневірилися пожвавленню українського виробництва і бачать головний потенціал економічного зростання не від інвестицій, а від збільшення торгівлі, яка базується на підписанні нових угод про вільну торгівлю – спочатку з ЄС, далі з Канадою і Туреччиною.

Представники ЄС радять Україні:

  • виконати умови Угоди про асоціацію Україна – Євросоюз;
  • ввести дерегуляцію;
  • провести реформу митної та фіскальної служб;
  • реформувати систему правосуддя;
  • подолати корупцію.

ЄС вбачає в діяльності НБУ і уряду великі позитивні кроки в стабілізації макроекономічної ситуації. Гарні зміни, на думку європейців, відбуваються у фінансовому та банківському секторах. Оскільки НБУ та уряд віддані справі реформ, вони будуть мати безумовну підтримку Заходу. Основна проблема і ризик – можливість ескалації конфлікту на Донбасі. Бердж критикує Верховну Раду за популістські настрої, які можуть звести Україну з реформаторських рейок.

Європейці очікують, що реформа банківської системи закінчиться позитивно, і малий бізнес в Україні отримає доступ до фінансування. Щоб досягти економічного зростання, треба йти не через протекціонізм. Дії, спрямовані на підтримку бізнесу через інструменти зростання, сприймаються Європою як шлях до припинення конкуренції. Саме тому, на думку представника ЄС, інвестиції не надходять у країну. Зрештою, за очікуванням європейських представників, прямі міжнародні інвестиції почнуть зростати, і тоді основним буде наявність верховенства права. І тут роль української еліти є найвищою, саме вона, почавши з себе, забезпечить незворотність змін.

Східні партнери

З європейцями погоджується і Йонет Джан Тезель, посол Туреччини в Україні.  Він вважає, що для зростання ВВП країні необхідно налагоджувати торгові зв’язки. Наприклад, підписати угоду про вільну торгівлю між Туреччиною і Україною. Так свого часу Єгипет отримав колосальні інвестиції з Туреччини після підписання вищезазначеної угоди.

Посол вважає, що не варто забагато кричати про реформи, краще їх впроваджувати. Туреччина в 2002 р. почала структурні реформи,  і зарубіжні інвестиції зросли з $13 млрд до $117 млрд. Наразі турецькі компанії планують інвестувати в Україну, а для цього треба створити умови для вільної торгівлі.

В свою чергу, посол Японії в Україні Сумі Шігекі відмітив, що в Україні люди добре освічені, щедрі та працьовиті, а вартість робочої сили невисока. Завдяки економічним угодам з Європейським союзом в України є великий потенціал для розвитку. Японський уряд та бізнес не були дуже активні в Україні, та після Революції Гідності активізувалися – допомога нашій державі склала $1,8 млрд. Таким чином, Японія стала одним з найбільших донорів України. Уряд України і народ ідуть правильним шляхом, тому великі японські компанії прийшли в Україну зі своїми інвестиціями і відкрили великі заводи.

На думку японських партнерів, Україні необхідно:

  • покращити репутацію;
  • створити конкретну стратегію розвитку;
  • поліпшити існуючу інфраструктуру, оскільки у порівнянні з сусідами вона відстає;
  • заохочувати інвесторів створювати нові підприємства;
  • стимулювати розвиток малого та середнього бізнесу.

Корейське диво

Лі Янг-Гу, посол Республіки Корея в Україні показує ще більш відмінний підхід. Він вважає приклад своєї країни придатним для копіювання, щоб можна було досягти позитивних змін в Україні. Основною ціллю він, на відміну від європейців та американців, назвав не статистичні макроекономічні показники, а необхідність створити дух нації – дух патріотизму та підприємництва, і показати низку швидких успіхів. «Ви можете досягти значних макрорезультатів, і люди відчуватимуть і будуть бачити результативність реформи, але вам необхідно показати дуже швидкі історії успіху. Один домашній кролик набагато цінніший за трьох диких зайців. Так само з інвестиціями. Треба знаходити цікавих інвесторів, відтак вони самі рекламуватимуть Україну як вдале місце для інвестування», – вважає посол. Потрібно досягти абсолютно інших рівнів мотивації керівництва та персоналу. Потрібні успішні приклади управління державою, як бувший керівник компанії «Хюндай», що став мером, а згодом і президентом Кореї.

На думку посла, Україна могла б повторити шлях Кореї, яка свого часу мала повну залежність від імпорту енергоносіїв, високу – від імпорту харчових продуктів і суттєву – від експорту. Однак, стала успішною завдяки:

  • Харизматичному керівництву.
  • Солідарності та єдності нації.
  • Духу підприємництва.
  • Великим інвестиціям в наукові дослідження.
  • Грамотному уряду, що виробив правильну стратегію розвитку.
  • Виваженій закордонній політиці.

Україна має стати багатою, сильною країною, їй бракує впевненості в собі. Замість того, щоб скаржитися, гніватися на щось, українцям необхідно:

  • відновити впевненість у своїх силах;
  • розробити стратегію національного розвитку;
  • забезпечити верховенство права;
  • сприяти ефективним стосункам між приватним та державним сектором;
  • створити вільні економічні зони.

Зробивши ці кроки, можливо пришвидшити прийняття регуляторних реформ та покращити бізнес-клімат у країні.

Володимир Панченко, директор інституту ім. Олександра Поля

Добавить комментарий