Допит: улюблені прийоми слідчих

Адвокат та викладач Сергій Корсун та партнер практики безпеки бізнесу Juscutum Ксенія Проконова провели для учасників клубу стратегів та фінансистів CFO Club Ukraine майстер-клас «Обшук і  допит — чи варто боятися? Нові підходи, інструменти та секрети отримання психологічної переваги». Експерти поділилися власним досвідом та дали цінні поради, як слід поводитися співробітникам компаній під час обшуків та допитів. Захід проходив в межах закритої програми для учасників CFO Club Ukraine. Клуб створено з  метою вирішення професійних питань кожного резидента співтовариства, вдосконалення навичок та придбання широких зв’язків.

Займатися бізнесом у нашій країні, не зважаючи на проголошення ринкової економіки, курсу на Європу тощо, залишається справою небезпечною та ризикованою. Причому небезпека і ризик тут не стільки від ризикованої природи самого бізнесу, скільки від прискіпливої уваги правоохоронних органів. Складається враження, що інерція мислення, чи шаблонність сприймання у середовищі правоохоронної системи, не зважаючи на усі зміни в державі, законсервувалися на тому етапі, коли бізнес ще сприймався як щось «вороже» та злочинне.

Тож не дивно, що досі у багатьох слідчих над робочим столом доводиться бачити вислів, що приписують Ф. Дзержинському: «То, что вы еще не сидите, – это не ваша заслуга, а наша недоработка».

Отже, ми змушені працювати у таких умовах, коли кожного можуть несподівано викликати на допит, а тому бажано мати уявлення про те, що таке допит, та бути готовим до нього. Найчастіше представники бізнесу потрапляють на допити у якості свідків, але буває, що допитують і у якості підозрюваних або й звинувачених.

Поради, викладені у цій статті, стосуються випадків не зовсім законних посягань слідчих органів на бізнес. Припустимо, що настав такий день, і вас викликають на допит, постає безліч питань: як себе поводити, що робити, йти чи тікати, уже все погано, чи буде ще гірше, та багато інших. У цій ситуації найкраще мати адвоката, якому ви довіряєте. Попередьте про виклик адвоката і готуйтеся до допиту разом. Головне, ніколи не поспішайте негайно виконувати забаганки слідчих органів, адже слідчі інколи свідомо забувають вимоги Кримінального процесуального кодексу (КПК) про те, що особа має бути повідомлена про виклик до слідчого не пізніше ніж за три доби до дня, коли вона зобов’язана прибути за викликом (ч. 8 ст. 135 КПК). Водночас, у нас в країні визнається і діє принцип верховенства права (ст. 8 Конституції України), та кожен має право на правову допомогу і є вільним у виборі захисника своїх прав (ст. 59 Конституції України). Виникає запитання, навіщо цитувати зазначені норми, і що це нам дає? А ці норми дають змогу адвокатові зв’язатися зі слідчим і попередити, що клієнт мене обрав своїм захисником і без мене нікуди не піде. До кінця цього тижня, наприклад, у адвоката уже розписані судові засідання та участь у процесуальних діях, отже стоїть питання про узгодження дати та часу, коли у такій слідчій дії, як допит, зможуть взяти участь одночасно три особи – слідчий, допитуваний та адвокат. У необхідних випадках такий прийом дає можливість відтермінувати допит на зручну для нас дату та підготуватися до нього заздалегідь.

Розглянемо деякі прийоми слідчих, якими вони користуються під час допиту для того, щоб отримати інформацію.

  1. Розповідай усе, що знаєш

Ситуація допиту для більшості підприємців – це terra incognita, а отже і емоційна реакція у вигляді страху на цю подію цілком закономірна. Ви ще не знаєте, чому вас викликали, а слідчий, користуючись вашим переляком, дає аркуш паперу і ручку і пропонує усе записати вам власноручно, або пропонує «розповісти усе». При цьому, що саме «усе» не уточняється, або уточняється з посилом, що, мовляв, «ти ж знаєш, що нас цікавить». Потрапивши на гачок слідчого, підприємець може нарозповідати стільки усього, що, як виявиться, не має жодного відношення до справи, але до рук слідчого потрапляє конфіденційна інформація, за допомогою якої той зможе довго шантажувати бізнес.

Увага! Обов’язок слідчого – повідомити, у зв’язку з чим і в якому кримінальному провадженні він хоче допитати певну особу та у якості кого – повідомити процесуальний статус допитуваного (свідок, потерпілий, підозрюваний, обвинувачений). Необхідно зазначити, що підозрюваний, обвинувачений має законне право не давати жодних свідчень і не несе за це відповідальності.

  1. Поговоримо без протоколу

Слідчі використовують зазначений прийом для того, щоб розслабити допитуваного, створити невимушену атмосферу та отримати від підприємця максимум інформації. Перебуваючи у стані стресу, будучи наляканим, малюючи собі в уяві різні жахіття з побоями та тортурами, особа, почувши «поговоримо без протоколу», розслабляється, переймається певною симпатією до слідчого і… Так, як і у попередньому випадку, – мета слідчого досягнута, він отримує безліч необхідної йому інформації. Можете не сумніватися, у послідуючому уся ця інформація буде занесена до протоколу, і відмовитися від своїх слів буде дуже важко.

Увага! Поки слідчий не повідомив допитуваному його права та не ознайомив із ними під розпис, – допит не розпочато, тому на усі запитання чи намагання слідчого «просто поговорити» необхідно відповідати відмовою. Допити – це офіційна слідча дія, і вона має проводитися офіційно із фіксацією в офіційному документі – протоколі допиту.

  1. Відмова давати покази тягне кримінальну відповідальність

Це ще один із прийомів, які слідчі використовують для того, щоб залякати допитуваного та досягти над ним психологічної переваги. Однак, слід зазначити, що нерідко ці погрози слідчого не мають нічого спільного із законністю. Зокрема, якщо слідчий викликав вас на допит по справі, скажімо, збитого над Донбасом літака, а намагається вивідати у вас усю інформацію про ваш бізнес, ваших партнерів, ваших постачальників тощо, то у цій ситуації ви не можете нести відповідальності за відмову давати покази, адже ці покази не стосуються обставин справи та предмету розслідування.

Увага! Кримінальна відповідальність за відмову давати покази для свідка може настати лише у тому випадку, коли свідок умисно відмовляється давати покази про відомі йому факти та обставини злочину, який розслідується слідчим у даному кримінальному провадженні.

  1. Насадження комплексу вини

Цей прийом, частіше за усе, використовується слідчими органів фіскальної служби. Суть цього прийому полягає у тому, що слідчий у ході невимушеної бесіди формулює питання таким чином, що допитуваний змушений з ними погоджуватися. Накопичення згод з боку допитуваного у результаті заводить в глухий кут, наперед підготовлену слідчим пастку. Наприклад, важко не погодитися зі словами, що у бюджеті не вистачає коштів на лікарні та школи. Після цього допитуваний погоджується, що і на пенсії та інші соціальні виплати також коштів катастрофічно не вистачає. А тоді слідує риторичне запитання, що усе це наслідки того, що бізнес масово не сплачує податки. Погодившись із цим твердженням, підприємець потрапляє в пастку, оскільки автоматично екстраполює і на себе власне твердження, що бізнес не сплачує податків. Комплекс вини сформований, і слідчий використовує його у власних маніпулятивних цілях.

Увага! Не вступайте зі слідчим у дискусії, бесіди на загальні теми – це пастка. Відповідайте виключно на запитання, що стосуються кримінального провадження, за яким вас допитують.

  1. Вас знімає відеокамера

Відповідно до КПК, слідчий має право прийняти рішення про відеофіксацію процесуальної дії. Слідчі використовують це своє право як засіб тиску та завоювання психологічної переваги над допитуваним. Коли безпосередньо перед допитуваним виростає штатив і на ньому відеокамера, а слідчий оголошує, що протокол допиту буде фіксуватися на відео – такий розвиток подій може спантеличити будь-яку людину, не говорячи вже про стресогенні фактори, що запущені самим фактом виклику на допит та його очікування.

Увага! Необхідно пам’ятати, що про застосування технічних засобів фіксації процесуальної дії слідчий має попередити учасників заздалегідь (ч. 2 ст. 107 КПК). Крім того, відеофіксація виключно особи допитуваного суперечить самому поняттю «фіксація процесуальної дії». Процесуальну дію проводить слідчий, а брати у ній участь можуть допитуваний, адвокат та інші особи. Тобто, слідчому треба наголосити, що, не фіксуючи себе як «головного героя» процесуальної дії, він фіксує не усю процесуальну дію, а виключно її частину, переслідуючи мету психологічного впливу чи навіть тиску на допитуваного. А застосування методів психологічного тиску для отримання певної інформації під час допиту є протизаконним.

Розглянутий перелік прийомів далеко не вичерпаний. Існують і інші, які кожен слідчий намагається підібрати для себе. Підготовка до походу на допит до слідчого та сам похід краще всього проводити не одному, а у компанії зі стороннім спостерігачем – третьою стороною. Наразі, право бути таким стороннім спостерігачем законодавство визнає за адвокатом.

Сергій Корсун, адвокат, член-кореспондент Міжнародної кадрової академії, кандидат психологічних наук, доцент

Добавить комментарий