Зміни, які потребують змін: податкове законодавство на період карантину

Підтримуючи глобальні тенденції, українські законотворці запровадили низку змін до податкового законодавства, що мають підтримати підприємства та громадян у  кризовий період. Український бізнес досить критично сприймає нововведення, адже, традиційно,  до кожної нової норми необхідні уточнення, пояснення, та додаткові норм.  Пропонуємо короткий огляд запроваджених змін*

Спроба зменшити податкове навантаження

З метою зменшення податкового навантаження запроваджено звільнення нежитлової нерухомості від податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та звільнення земель господарського використання від плати за землю. Звільнення стосується  лише  березня 2020 року і за умови подачі уточнюючих декларацій. А от щодо квітня – звільнення від цих податків було відмінено. Фізичних осіб підприємців та самозайнятих осіб за березень та квітень 2020 року звільнили від обов’язку сплачувати ЄСВ за себе.

Звільнення від ПДВ для спецтоварів

Одна з найбільш складних при застосуванні на практиці норм – звільнення від ПДВ імпорту та постачання на митній території України товарів для боротьби з Covid-19 за Переліком, затвердженим Постановою КМУ №224 від 20.03.2020 р..

Звільнення від ПДВ постачання спецтоварів на території України було запроваджено Законом №540, який набрав чинності 2 квітня, щодо операцій здійснених у період з 17 березня 2020 року і до останнього дня карантину. Оскільки застосування пільги зі звільнення від ПДВ є обов’язком, а не правом платника податків, і відмовитися від нього немає можливості, виникає необхідність коригувати податкові зобов’язання та кредит щодо операцій, здійснених з 17 березня 2020 року.

Підтверджувати цільове використання товарів на боротьбу з Covid-19 не потрібно. Однак, для застосування ПДВ-пільги мають виконуватися умови, що наведені у Постанові КМУ №271 від 08.04.2020 р., яка вносить зміни у вже згадану Постанову №224, наприклад, подання декларації про відповідність згідно технічними регламентам, тощо.

Стимулювання благодійної підтримки боротьби з Covid-19

Платники податку на прибуток, які застосовують податкові різниці, можуть врахувати витрати на підтримку заходів боротьби з Covid-19 для цілей визначення суми податку без обмеження, встановленого п.140.5.9 ПКУ (4% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року). Це правило стосується витрат, здійснених у період з 2 квітня 2020 року до кінця карантину на передачу грошових коштів або матеріальних цінностей за переліком п. 51-1 Підрозділу 4 Розділу ХХ ПКУ на користь громадських організацій, закладів охорони здоров’я державної та комунальної власності, державних органів та інших суб’єктів, зазначених у тому ж пункті.

Також не забули про фізичних осіб. Власне, громадяни можуть застосувати податкову знижку за 2020 рік (повернути ПДФО) на суму благодійної допомоги на боротьбу з Covid-19 без стандартних обмежень щодо річних доходів.

Спеціальні правила для дезінфекторів

З метою покращення умов для вироблення стратегічно важливого продукту – дезінфікуючих засобів, законотворці запровадили спрощені правила для контролю використання спирту при виробництві дезінфікуючих засобів на період з 2 квітня по 31 травня 2020 року. На цей же період ставка акцизного податку на 100% спирт становить 0 гривень за літр при його використанні при виробництві дезінфікуючих засобів.

Строки давності на паузі та мораторій податкових перевірок

Запроваджено значну кількість змін, направлених на призупинення процесуальних та адміністративних дій на період карантину. Власне, введено мораторій на документальні та фактичні податкові перевірки на період з 18 березня по 31 травня 2020 року. Перевірки, попередньо заплановані на цей період, були перенесені на наступні місяці. Але є винятки , на які мораторій не поширюється – наприклад, перевірки з питань бюджетного відшкодування ПДВ. На цей же період призупиняється перебіг строків давності, у тому числі щодо оскарження рішень податкових органів та інших процесуальних дій.

Звільнення від штрафів

Платники податків звільняються від відповідальності у формі штрафних санкцій у разі порушення податкового законодавства у період з 1 березня по 31 травня 2020 року. З цього звільнення також існує виняток – штрафні санкції застосовуються у разі порушення законодавства з нарахування, декларування та сплати ПДВ, акцизного податку, у сфері обігу спирту етилового, пального, тютюну та алкоголю та інших випадках.

У підсумку маємо досить значну кількість норм, націлених на підтримку бізнесу під час карантину. Однак з їх імплементацією на практиці виникають складнощі. В основному вони зумовлені тим, що норми мають ретроспективну силу і потребують певних коригувань, а також тим, що своєчасно не були прийнятті підзаконні акти, необхідні для повноцінного функціонування норм.

———-

* — Закон №530-ІХ від 17.03.2020 р. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», Закон №533-ІХ від 17.03.2020 р. «Про внесення змін до ПКУ та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)», Закон №540-ІХ від 30.03.2020 р. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)»

Лілія Таран, старший консультант KPMG в Україні

Добавить комментарий