Лідерство – не позиція, а стиль життя

Лідерами не народжуються, ними стають, зрештою, ті, хто бачить ціль та цінність у тому, щоб вести за собою. Одним із кращих визначень лідерства вважаю вміння заангажовувати людей до виконання завдань на шляху до мети, опираючись на характерні для них сильні сторони. Це та відмінність, яка існує між управлінцем та лідером: менеджер має посаду, а лідер – людей. Бо лідери потребують послідовників, які спільно з ними ідуть до реалізації мети не тому, що мусять, а тому, що розділяють їхню думку та співпереживають.

 Кожен із нас – талант

Лідерство, відповідно до методології Інституту Геллапа (Leadership-basedstrengths), базується на трьох елементах.

  1. Відкрий свої таланти (сильні сторони) – спочатку управляй собою.
  2. Формуй команди з талановитих людей – управляй командою.
  3. Відповідай потребам своїх послідовників – управляй організацією.

Пам`ятаймо: визначення таланту – не дар і не винятковість. Талант – це кожен повторювальний взірець мислення, комунікації та поведінки. Ось ключові інсайти талант-менеджменту та позитивної психології:

  • всі люди мають таланти;
  • найпоширеніші ТОП-5 талантів визначають характерні для тебе поведінкові моделі;
  • люди не змінюються;
  • таланти визначаються нейронними зв`язками в головному мозку в ранньому віці;
  • розвиток відповідно до своїх талантів – швидкий та приємний.

Отже, лідерство – це стиль мислення, спосіб дій та, що найважливіше, відповідний стиль комунікації, головним елементом якої є слухання та бажання почути, а не мовлення, як здається на перший погляд. Життя та розвиток, відповідно до талантів, дає можливість швидко та ефективно досягати мети. Тут якраз доречно навести думку американського письменника ТомаРата:«Якщо ви проведете своє життя, намагаючись бути добрим у всьому, то не будете добрим ні в чому».

Команда для звершень

Формування команди на базі сильних сторін суперечить традиційному підходу, бо характерним способом відбору людей є поділ на «своїх» та «чужих» та природне тяжіння до «своїх». Саме це не дає можливості користуватися талантами кожного. Практикою управління, відповідно до індивідуальних сильних сторін, є долучення до команди людей з різними талантами або з різними переважаючими доменами впливу.

«Будь-який бізнес можна окреслити в трьох аспектах: персонал, продукт та прибуток. Якщо у вас проблеми з першим, то все інше не має значення»,– зазначив Лі Якокка, американський підприємець і автор декількох автобіографічних бестселерів. Тому потрібно робити фокус на людей.

В Інституті Геллапа визначають 34 таланти, які групують у 4 домени: виконання, вплив, стратегічне мислення та побудова відносин. Відповідно найбільший ефект від синергії компетенцій із різних доменів, що дає можливість ефективно використовувати різносторонній підхід.

Другою перевагою в роботі з командою, де сильні сторони відомі учасникам, є можливість свідомого управління з урахуванням особливостей таланту. Відповідно не даємо людям із характерним вираженим доменом стратегічного мислення проводити тренінг для новачків або людині з характерним доменом впливу проводити глибоке аналітичне дослідження.

Кожен домен має свої ключові особливості. Домен стратегічного мислення дає можливість показати перспективу, що могло б бути. Люди з характерно вираженим доменом талантів побудови відносин впливу – це своєрідний «клей» для команди. Таланти виконання забезпечують те, щоб певні речі відбувалися належним чином. А люди з яскравими талантами впливу найкраще доносять інформацію до широкої аудиторії. Тому, знаючи свої таланти, лідер може свідомо шукати для себе роль та позицію в бізнесі.

Запорукою успіху реалізації цілей є те, що команда не є групою людей, які працюють разом, а вона складається з учасників, які довіряють один одному. Брак довіри до лідера чи до учасників команди є вагомою перешкодою для успішності реалізації найменшого проекту.

Ґрунт для талантів

Наступний аспект побудови системи лідерства – це дії, націлені на відповідність потребам учасників. Управління організацією є створення середовища для учасників, де б вони могли найкраще проявити свої таланти, що усвою чергу забезпечило б максимізацію результатів.

Згідно з методологією Геллапа, лідерство базується на 4 аспектах: довіра, співпереживання, стабільність та надія. То ж їх поєднання є найкращою відповідністю до очікувань послідовників, учасників команди та працівників.

Лідерство – це вибір, а не статус. Кожен сам обирає, бути лідером чи ні.

Лідерство на базі сильних сторін реалізується відповідно до наступних чотирьох засад.

  • Розвивай, а не направляй. Люди не міняються, таланти закладені, і потрібно знаходити їм застосування, а не намагатися змінити людину.
  • Формуй різнорідні команди, де можна черпати потенціал із відмінності.
  • Не управляй, а наділяй повноваженнями. Це спосіб на розвиток людей: не сказати, як зробити, а пояснити, що очікуєш у результаті.
  • Формуй культуру транспарентності. Прозорість та очікуваність – це запорука відсутності страху та відповідно ефективності діяльності. Помилки – це інструмент для розвитку та навчання, а не негативний класифікатор.

Найефективнішою конкуренцією є конкуренція з собою. І найліпший її результат – стати кращою версією себе. Знаючи свої сильні сторони та управляючи собою, кожен має цю можливість.

Соломія Говоруха, виконавчий директор управління продажами «Кредобанку»