Принципи створення більшого

У Києві 21 лютого форум Level Up Ukraine 2020 вкотре зібрав представників влади, бізнесу та суспільства задля вироблення дієвої моделі партнерства, що дозволить разом досягати більшого. Саме «Принципи створення більшого» цього року стали титульною темою заходу.

Понад 600 учасників та більше 40 спікерів, серед яких інвестори, підприємці, урядовці, делегати міжнародних організацій та економічні експерти, обговорювали питання залучення інвестицій, приватизації, концесії, боротьбу з корупцією, відкриття ринку землі і навіть перспективи реформування освіти. Цілий день на 4 панельних та 2 тематичних дискусіях усі присутні обмінювалися досвідом, шукали однодумців для втілення у життя власних ідей та окреслювали шляхи майбутніх трансформацій економіки, політичних інституційта культурного середовища.

У ході панелі «Довіра – основа інвестицій: бізнес, суспільство, держава» міністр розвитку економіки Тимофій Милованов розповів про інструменти, за допомогою яких уряд залучуватиме до України інвестицій та стимулювання економічного розвитку. Ключові серед них – програми доступного кредитування для підприємців та населення, приватизація великих державних підприємствта проведення концесійних конкурсів, запуск ринку землі, реформи ринку праці. Водночас необхідно реформувати правоохоронну та судову системи, аби у повній мірі захистити права інвесторів. Україні, за словами Милованова, необхідно залучити щонайменше $50 млрд інвестицій для того, щоб скоротити відставання від сусідніх країн.

Урядова програма приватизації опинилася у центрі обговорення під час дискусії «Інвестиції в інфраструктуру. Питання розвитку концесій та приватизації». Дмитро Сенниченко, голова Фонду державного майна України (ФДМУ), окреслив свої головні цілі на посаді:

«Моє завдання — перетворити приватизацію на прозорий процес та забезпечити прихід стратегічних інвесторів. Ми розробили інвестиційне меню, де є пропозиції для інвесторів з будь-якими фінансовими можливостями».

Очільник ФДМУ також звернув увагу на те, що приватизація дозволить не лише залучити кошти до державного бюджету, але й ліквідувати корупційні схеми, що сьогодні діють на державних підприємствах. Приватизація, відповідно до слів Сенниченка, забезпечить кумулятивний ефект, коли новий власник активів буде вкладати кошти в їх модернізацію і розширення бізнесу загалом.

До дискусії з питань приватизації та концесії долучився Давід Бежуашвілі, власник холдингу Georgian Industrial Group (GIG), що стала переможцем на концесію порту «Херсон». Бежуашвілі відзначив прозорість, якої вдалося досягти на усіх етапах проведення конкурсу. Він запевнив, що GIG виконає усі інвестиційні зобов’язання і буде розширювати свою присутність на ринку України.

levellevelup

Наталія Ульянова, автор проєкту Level Up Ukraine, засновник і керуючий партнер UNA//Partners та Віце-президент Асоціації платників податків України, підкреслила, що позитивний досвід проведення прозорої концесії порту слід поширювати і на інші інфраструктурні об’єкти. Майданчик Level Up Ukraine може сприяти висвітленню успішних бізнес-кейсів і налагодженню взаємодії між владою та бізнесом у подібних проєктах, зазначила Ульянова.

Президент Асоціації платників податків та співорганізатор Level Up Ukraine Грігол Катамадзе вбачає ключову роль захисту прав власності як основу для залучення інвестицій. Без належного гарантування захищеності інвестицій не можна розраховувати на прихід великого капіталу до країни, вважає Катамадзе. Він також закликав уряд прислуховуватися до бізнесу у питаннях, що стосуються економічних реформ та податкової системи. Зокрема – змінити податок на прибуток підприємств податком на виведений капітал. Цей фіскальний інструмент продемонстрував свою ефективність у Грузії та країнах Балтії.

Учасники панелі «Постійний розвиток: принципи безперервної освіти для бізнесу, влади та дорослого населення» ділилися досвідом співпраці університетів та бізнесу, а також висували ідеї реформування освіти у відповідності до сучасних вимог ринку.

«Наразі університети не здатні йти в ногу з технологіями, які постійно еволюціонують. Необхідно сприяти безперервному оновленню освітніх програм», — зазначив засновник компанії Powercode Владислав Савченко. В той же час Савченко вважає, що Україна має великий потенціал у сфері IT, і ця галузь економіки має займати більше 10% у структурі ВВП.

Досвідом співпраці власної компанії з Державним університетом телекомунікацій поділився Євгеній Булах, директор з продажів та абонентського обслуговування Vodafone. Компанія підтримує освітні програми в університеті, аби пізніше отримувати кваліфікованих співробітників.

«Ми відчуваємо дефіцит кадрів в нових технологічних сферах. Щоб з’являлися спеціалісти не тільки для нас, але і для ринку, нам необхідно підтримувати ВНЗ», — підкреслив Булах.

Жваві дискусії та запеклі обговорення завершилися у спокійній та неформальній атмосфері — усі охочі отримали можливість обмінятися контактами й поділитися враженнями на нетворкінг-вечірці. Цьогорічний Level Up Ukraine приголомшив розмахом та розмаїттям обраних для дискусій тем. Проте немає сумнівів, вже наступного року форум знов перевершить власні досягнення та продовжить об’єднувати небайдужих задля досягнення більшого Україною.

Організатори Форуму висловлюють подяку усім партнерам:

Georgian Industrial Group — генеральний партнер,

Фармак, БХФЗ, Індар — офіційні партнери,

Real Matrix, ПП «Бель» — стратегічні партнери,

Powercode — спеціальний партнер,

Premier Palace Hotel — приймає партнер,

МАУ — офіційний перевізник,

Мережа Глобального договору ООН в Україні — партнер з розвитку,

Vodafone — партнер інноваційних рішень,

Асоціація міжнародніх інвесторів в Україні — аналітичний партнер,

Українська Рада Бізнесу — бізнес-партнер

Інформаційних партнерів

За участю Міжнародної фінансової корпорації (IFC).