YES_0933

Приносити користь іншим людям

Наталія Діденко – досвідчений синоптик з 37-літнім досвідом роботи. Народилася на Вінниччині в сім`ї вчительки та геолога. Наталка 20 років пропрацювала в Українському гідрометцентрі, а з 2000 р. є медіафахівцем. Була редакторкою та ведучою на багатьох українських телеканалах, радіо та сайтах. Зокрема, працювала на Першому національному телеканалі, Новому каналі, Інтері, «1+1», Сіті, «Погода ТВ», Громадському радіо, Еспресо ТВ. В якості незалежного синоптика консультувала агро- та турфірми, вела блоги в соцмережах та на сайті Gazeta.ua, співпрацювала з українським журналом «НатГео». Її сторінку у Фейсбуці з авторською подачею прогнозів погоди читають більше 30-ти тисяч людей. В інтерв’ю для Strategic Business Review Наталка розповіла, що головне в професії кожної людини, як творчість та особистість професіонала впливають на роботу, та як знайти своє покликання.

Чи знайшли ви справу свого життя, чи вона вас?

Я до сьогодні не знаю точно, чи знайшла мене справа мого життя. Бо в мене ще стільки бажань, планів та мрій, що виокремити якусь одну важко. Але точно знаю, що це може бути пов’язано із словом та погодою.

Чи завжди ви хотіли бути ведучою програми прогнозу погоди?

Ведучою програми прогнозу погоди я не хотіла бути. Навіть був у мене один випадок, коли я нею таки стала, але, відчувши внутрішній дискомфорт, у розпал сезону, напередодні Нового року, сказала керівництву, що я більше не хочу працювати в кадрі. У нас ведучими прогнозу погоди, зазвичай, були або моделі, або фріки. А мені імпонувало, щоб у кадрі був нормальний професіонал. Як у програмах з економіки чи права, чи політики.

Ким хотіли бути у дитинстві?

Я не пам’ятаю, чи я хотіла бути кимось конкретно у дитинстві, проте точно не балериною чи актрисою. Я дуже любила співати. І навіть співала у знаменитому хорі «Щедрик» та у дитячому хорі нашої Опери. Тобто, не солісткою, а в хорі – щоб весь час шукати гармонію. Вже у старших класах я любила слово, книжку, формувати і формулювати думки у слова. І, врешті-решт, я до цього прийшла.

Яка основна задача синоптика? Що найголовніше у вашій професії?

Я вважаю, що основна задача синоптика, як і у будь-якої іншої професії, – бути корисним людям та країні. У цьому немає жодного пафосу. Коли твоя робота не приносить результату і користі навколо – це твій програш особистий і професійний. А головне у щоденній роботі синоптика – це якісний прогноз погоди. Який дозволить захистити людину від дощу, щоб вона не змокла і не застудилася, щоб не зламався підбор у нового чобітка на ожеледиці, щоб не зірвало непередбачуваним вітром дах, щоб штормовий вітер не зламав гілку дерева і не розтрощило машину, щоб знати, коли снігом засипле подвір’я, а коли навіть мешканці усього міста повинні вийти і чистити сніг, коли злива зможе завадити пікніку, коли заморозки можуть пошкодити врожай. Цей список можна продовжувати безкінечно. І про все це повинен завжди думати синоптик. Якщо він хоче бути справжнім професіоналом.

YES_0869

Чи змінилися тренди погоди за останнє десятиліття? Чи можна говорити про зміну клімату у нашій країні?

Про зміну клімату не говорить сьогодні хіба що рафінований безнадійний ледар. Моє відношення до цього питання таке. Клімат змінювався до появи людини, при людині, і так буде завжди. В історичному контексті. Вважаю, що людина своєю, таки паскудною іноді, діяльністю не може змінювати всесвітній клімат і створювати, наприклад, льодовикові періоди. Це – справа космосу. Проте негативно впливати на короткі історичні кліматичні коливання, псувати екологію – це вона може, так. На жаль.

А в Україні клімат як був помірно-континентальним, у Криму – трохи із субтропіками, так і залишається. Сподіваюсь, так буде завжди.

З чим можете порівняти метеорологію?

Я часто порівнюю синоптику, метеорологію з медициною.

Медицина на сьогоднішній день досягла неймовірних висот, проте все одно існують, на жаль, особливо важкі хвороби, які вона не може подолати. Бо організм людини – надзвичайно складний. Але вчені-медики працюють над цим.

А організм атмосфери – у рази масштабніший та складніший. Тому так висока достовірність прогнозу погоди, яка існує на сьогоднішній день – це немало. Проте вчені-метеорологи також працюють над подальшим вивченням атмосфери та вдосконаленням прогнозу погоди.

Що вас надихає у вашій роботі?

Відповідальність і обов’язок. А також задоволення від того, що це – мій образ життя, а не примусова вимушена праця. Це – головне.

Яка творча складова у вашій роботі?

Коли ми бачимо красиву архітектуру, то розуміємо, що є фундамент, необхідні інженерні комунікації, надійні сполучення, основа і міцний дах. А потім краса оформлення, фантазія та творча глибина архітектора, естетика та фарби. І перше без другого – ніяк. Так і в мене. Основа – прогноз на науковому ґрунті плюс творче оформлення подачі прогнозу. Одне без другого – безлика «хрущовка».

YES_0965

Яка команда працює разом з вами?

Прогноз погоди і щоденні блоги в соціальних мережах – це лише моя особиста робота. А ось на телебаченні, де я веду прогноз погоди, там працює ціла команда. І редактори, і дизайнери, і звукорежисери, і багато інших чудових спеціалістів своєї справи. Це стосується і радіо, де я веду щоденний прогноз погоди.

Зараз дуже багато джерел, де можна переглянути прогноз погоди. Якими користуєтесь ви? Звідки берете інформацію?

Мої джерела – практично всі ті ж, якими послуговується Гідрометцентр. Усі ці спеціалізовані карти, схеми, моделі, фото з супутників, аерологічні діаграми та інше – давно в інтернеті. Це, підкреслюю, професійні розробки, схеми та моделі, які не мають жодного відношення до безлічі так званих погодних сайтів. І які людині без спеціальної освіти навряд чи щось скажуть.

У прогнозі погоди має відчуватись особистість ведучої?

Однозначно. Особистість, якщо вона присутня, викликає довіру в багатьох людей, такі можливості телебачення, в тому числі до самої професії, врешті-решт, диктує навіть моду на подібні ніші. Тому я завжди підкреслюю, що відповідальність за кожне слово має бути особливою.

Як гадаєте, як зміниться професія ведучих погоди через 10 років чи люди перейдуть до онлайн-джерел?

З власного досвіду можу сказати, що онлайн-джерела – неймовірно корисна та зручна штука. Проте «олюднення» прогнозу погоди завжди матиме успіх.

Хто ваші глядачі?

Аналізуючи своїх спостерігачів у Фейсбуці, а в мене їх вже більше 30-ти тисяч, це люди середнього та старшого віку. Молодь є, проте менше. Глядачі, думаю, скоріше також середнього та старшого віку. Хоча, коли я попереджаю про якісь небезпечні метеорологічні явища, вік не має значення, цікаво усім. Бо це ж особиста безпека.

Який формат прогнозу погоди, на ваш погляд, є найбільш актуальним і цікавим для них?

Формат прогнозу погоди може бути яким завгодно. Головне, щоб це було професійно та не фальшиво. Бо коли звучить позавчорашній прогноз замість свіжого, а ведуча кривляється чи сюсюкає, то будь-які великі гроші, вкладені у студію, макіяж, образ, світло та зачіску – пшик, пластмаса, кольорові папірці.

Чи отримуєте ви зворотній зв’язок від глядачів, коли, наприклад, очікували сонячну погоду, а пішла злива?

Я завжди підкреслюю, що головне у словах «прогноз погоди» – прогноз. І синоптик, як лікар, сантехнік, будівельник, політик, ландшафтний дизайнер, може помилятися. І завжди намагаюся пояснити причину «прольоту». Можливо, саме тому я отримую мінімум нарікань на свою роботу. Як це не дивно. І також дуже приємно.

Що ви порадите людям, які ще перебувають у пошуку свого призначення?

Як на мене, поради мало кому допомагають. Важливо слухати себе, свої бажання, ніколи не ламати себе на догоду чомусь чи комусь, любити те, чим займаєшся. І тоді все хороше прийде. Головне призначення людини – бути корисним іншим людям.

Фото: The Gate Agency

Фотографії опубліковані на умовах Creative Commons із зазначенням авторства, версія 4.0, міжнародна