Ізраїльські інновації, що вплинули на весь світ

Аві Йоріш – успішний підприємець та фахівець із Близького Сходу. Окрім п’яти книгпід його ім’ям були видані статті у найвпливовіших ресурсах. Що ж до останньої праці Йоріша «Нехай будуть із вами інновації. Як ізраїльська винахідливість рятує світ», то вона стала абсолютним світовим бестселером та була перекладена на більш ніж 30 мов світу.

Зараз важко собі уявити, що історія сучасного Ізраїлю як самостійної держави налічує трохи більше, ніж 70 років. За цей час єврейський народ зумів побудувати власний рай у пустелі і надалі продовжує зміцнювати економіку, прогресувати у науці та техніці, освіті та медицині. Країна очолює численні рейтинги щодо добробуту населення, економічної стабільності та інноваційності. «Нехай будуть із вами інновації. Як ізраїльська винахідливість рятує світ» – це зібрані в одній книзі найвидатніші досягнення ізраїльтян, які допомагають мільярдам людей по всьому світові покращувати рівень життя, перемагати недуги, рятувати довкілля, будувати громадянське суспільство. «Ізраїльське вдосконалення світу – це мозаїка, яку становить безліч людей із їхніми інноваціями, котрі не бояться шукати рішень для найбільших проблем світу».

 У чому криється успіх книги

 Не можна не звернути увагу на захопленість Аві Йоріша темою власної праці: доситьчасто книжки подібного жанру перетворюються на сухий нон-фікшн із елементами документалістики. Автор «Інновацій…», навпаки, додав елементи художньої прози, тому кожна з 15 історій сприймається як яскрава оповідь, персонажі якої оживають в уяві, залишають слід у серці, а також викликають інтерес та щире захоплення. Перед читачем постають реальні люди, які наполегливою працею, креативністю, жагою до змін спромоглися покращити цей світ, зробивши свій внесок у добробут людства. Увага Йоріша зосереджується саме на інноваторах у сферах медицини, кібербезпеки, агрокультури, оборони, водопостачання. Часто їхні імена губляться на сторінках історії, однак внесок цих людей важко переоцінити: створення системи крапельного зрошення, дослідження лікувальних властивостей марихуани, організація мобільних бригад парамедиків, створення апарату для пересування хворих на параліч та ін. «Нехай будуть з вами інновації» – це розповідь про ізраїльтян, які обрали надію та зцілення, а не смерть і руйнування. У цьому куточку Землі, де мороку було більше, ніж достатньо, ці історії як промені світла».

Однак наратив Йоріша не закінчується лише викладом певних історій – автор береться пояснити причини такого успіху Ізраїлю у галузі інновацій, проводить причинно-наслідкові зв’язки між соціоекономічними явищами та досягненнями населення країни. Особливу увагу він звертає на релігійний аспект, а саме на сприйняття Бога як партнера та розуміння необхідності направляти цей світ, поширювати моральність та справедливість у ньому, захищати слабких та знедолених, що знайшло відображення у традиційній молитві tikkun olam. «Для багатьох ізраїльтян «направити світ» означає шукати способи вирішення проблем медицини, рятувати довкілля та займати активну громадянську позицію. Як протестантська трудова етика прижилася колись серед перших переселенців у Сполучених Штатах, а зараз міцно вкоренилася в американській культурі, так і амбітний дух засновників Ізраїлю (а також їхніх історичних попередників) глибоко впливає на багатонаціональне суспільство цієї країн». Серед інших причин Йоріш називає і рівень освіти, постійну військову небезпеку, відсутність достатньої кількості природних ресурсів. Відчувається неабияка обізнанність автора на внутрішньо- і зовнішньополітичному становищі країни. Він дає доситьточну та правдиву картину діяльності Ізраїлюна світовій арені через призму інновацій, впроваджених його громадянами.

 Звязок релігії та інновацій

Варта уваги і структура книги – розділи логічно розміщені, кожна частина об’єднана певною темою, що робить читання простим та послідовним. Кожному розділу передує цитата зісвященних книг іудеїв на підтвердження вже згаданого зв’язку між релігією та інноваціями в Ізраїлі або ж цитата відомихлюдей, якітак чи інакше скористалися досягненнями ізраїльтян, а також ілюстрація, що допомагає візуалізувати конкретний винахід. Наприклад, Габріель Гіффордс згадує«Ізраїльський бандаж, Emergency Bandage, допоміг урятувати життя моїх виборців під час стрілянини в моєму рідному місті Тусон в Аризоні. Сьогодні багато дорогих мені людей і їхні родини живі та здорові завдяки неймовірній роботі колишнього військового медика з Ізраїлю Бернарда Бар-Натана».

Як бонус у кінці книги автор розмістив добірку «50 найбільших подарунків Ізраїлю світові» – розміщені у хронологічній послідовності винаходи від часів заснування країни (1948 р.) до сьогодення. Чудовий спосіб підсумувати прочитане, зробити висновки та при бажанні продовжити знайомство з надбаннями цієї надзвичайної країни або ж застосувати її досвід у генеруванні власних ідей та впровадженні інновацій, адже,як зазначив автор,«іншим країнам, які намагатимуться з’ясувати “таємний рецепт” ізраїльских інновацій і запозичити його для своїх народів та економіки, слід подивитися в суть культури Ізраїлю – і там вони побачать керівні принципи».

Аві Йорішу вдалося створити напрочуд інформативну, надихаючу та корисну книгу, що стане у пригоді всім, хто шукає стимулу для розвитку, прагне розширити кругозір, познайомитися з успішними історіями та заглибитися вісторію та культуру дивовижної країни на ім’я Ізраїль.

Матеріал підготовлено при підтримці книжкового онлайн-супермаркету Yakaboo