Гнучке управлiння проектами: пастки та поради

З часів промислової революції в абсолютній більшості організацій управління було побудоване на балансуванні показників локальної ефективності (КРІ). Локальні КРІ завжди конфліктують між собою, але ми продовжуємо їх використовувати. Інтегрування функціональних зусиль в ціле забезпечує низка різних технологій, наприклад, таких, як Система Збалансованих Показників.

Однак, контекст, у якому відбувається сучасна конкурентна діяльність, вимагає максимальної зосередженості на задоволенні потреб клієнтів. У першу чергу, це спонукає науково-технічний прогрес. Швидкість виникнення нових технологій спричинює соціальні, економічні і політичні зміни. Вони відбуваються настільки часто, що часу на «розборку» цілей на локальні показники, щоб потім їх результати знов поєднати у готовий для клієнта продукт, постійно не вистачає.

Окрім технологічного прискорення за останні 25-30 років відбулися зміни у поведінці людей. Відчутна більшість населення перетворилася на конс’юмерат, в яких життя проходить від п’ятниці до понеділку, і гроші – їх ключова цінність. Інша ж частина населення – більшість з них належать до покоління Y – прагне балансу в житті між роботою і особистим життям. Вони відмовляються працювати 20 годин на добу, щоб замортизувати складнощі зовнішнього середовища і компенсувати помилки керівництва. Інтелектуали утворили новий клас – нетократії, члени якої активно спілкуються on-line, надзвичайно добре поінформовані про нові технології, можуть впливати інформаційними викидами на натовп конс’юмерів.

Управління потоками

Альтернативною методологією є управління потоками, яке вперше було реалізовано Генрі Фордом, а потім розвинено Таїчі Оно на «Тойоті». Головна мета цього підходу – максимально скоротити час від моменту отримання замовлення до його виконання. Головним засобом для цього є притримування заказів і мінімізація проміжних запасів.

До методів, базованих на управлінні потоками, можна віднести наступні.

  • Теорія обмежень (ТОС).
  • Виробнича система «Тойоти» (ТРС).
  • Бережливе мислення (Lean thinking).

Кожна з названих технологій зробила свій внесок у сприйнятті мінливості цілей проекту і постійного дефіциту ресурсів, у першу чергу, – кваліфікованих кадрів як об’єктивну реальність. Ключовим фактором успіху у сучасних проектах стала «гнучкість». Мова більше не йде про «залізний трикутник» у керуваннi проектами: якість, час і вартість ресурсів. Різні підходи сучасності «виправдали» доцільність гнучкої постановки задачі на проект із самого початку, а не як пожежний захід.

Отже, перша пастка, про яку ми попереджаємо вас – не намагайтеся натягнути визначеність на ситуацію, в якій її нема.

Порада звучить дещо по-філософськи, тому спробуємо її розшифрувати. Для цього розглянемо, що слід змінювати у поточній практиці управління проектами.

Полярне розмежування споживачів на нетократів і конс’юмерат утворює дивну візію майбутнього. Перші будуть боротися проти нудьги і беззмістовності своєї діяльності шляхом виконання ще більш нестандартних проектів заради усунення будь-яких незручностей в других, в конс’юмерів, та збільшення улюбленої ними нудьги. Сподіваюся, що цей прогноз не здійсниться.

Отже, на що слід звертати увагу при запуску проекту, головне — це донесення його сенсу до виконавців. Для малих організацій (до ста працюючих) це означатиме розуміння того, які точки болю і в кого усуває вдалий результат проекту. Для більших і структурованих компаній запуск проектів має бути продуктом стратегічної сесії.

  1. В бізнес-структурах на чолі стратегії стоїть власник або акціонери, тому їх цілі слід розглядати як скеровуючі до дій. Наприклад, ціль – зростання прибутку.
  2. Новий результат і гроші прийдуть лише тоді, коли ми зможемо додати корисність своїм цільовим сегментам на ринку. Наприклад, зробити елітні товари доступними за ціною для нижнього сегменту споживачів.
  3. Щоб зробити нову цінність для цільового сегменту ринку, слід реалізувати зміни у процесах. Наприклад, зменшити витрати завдяки вдосконаленню логістики між зовнішніми і внутрішніми місцями зберігання товару.
  4. Для опанування нових процесів потрібно розвивати потенціал працівників, навчити їх принципам ТОС і Lean.

Отже, друга пастка, про яку ми попереджаємо вас – не намагайтеся відкривати проекти з поясненням «так треба» або «всі вже це зробили». Найкращі люди в компаніях мають розуміти відповідь на питання «навіщо?»

Порада перша

Пошук нестандартних рішень на рівні управління компаніями не є простим навіть для тих, хто вже робив це не раз. Тому намагайтеся вийти за рамки звичних методологій, а ще краще, пошукайте ідеї в інших галузях, науках чи мистецтві.

Наприклад, як припинити конкурувати і набути ріст бізнесу? Проведіть стратегічну сесію за методологією професора INSEAD Чан Кіма – Стратегії Блакитних Океанів (рис. 1).

r1

Або спробуйте подивитися на свій бізнес очима архітектора – наскільки органічна структура вашої організації, вона допомагає приймати вдалі рішення чи не дуже? Чи заважає? Запрошуйте на свої стратегічні наради майстрів з інших сфер діяльності і спробуйте їх очима подивитися на свою організацію (рис. 2).

Gvozdev

Гнучкість стає ключовим словом в усіх сферах життя, тому і при виборі методу управління проектами було б дивно її не проявити (рис. 3). Наприклад, для перших кроків реалізації підприємницької ідеї навряд чи підійде будь-яка форма планування. Тут панує азарт і чарівний стан потоку – час летить, а втоми немає, і є лише омріяне майбутнє.

r3

Для повторюваних проектів, таких, як відкриття відділень банку, мережевих ресторанів, дії є добре опанованими, новизна відносно невисока, ймовірність нестандартних ситуацій – від середньої до високої. У таких випадках слід дотримуватись класичного підходу до управління проектами.

У випадку проекту з добре описаним ТЗ, але багатьма джерелами появи варіацій від очікуваних подій, значної мультизадачності в організації, найкраще підходить метод Критичного Ланцюга.

Якщо проект настільки новий, що чіткого опису кінцевого результату немає, нам зрозумілий напрямок, у якому ми хочемо досягти вдосконалення, а ймовірність появи «чорного лебедя» висока, то в цьому випадку доцільніше застосувати метод SCRUM. Про це розповімо в наступнiй статтi.

Тетяна Ізмайлова, Сергій Гвоздьов, партнери консалтингової компанії «Необхідно і достатньо»

 

 

Добавить комментарий