Україна в новому світі: шлях до успіху

Вже четвертий рік поспіль на початку жовтня Київ став місцем зустрічі міжнародних і українських бізнесменів, усесвітньо відомих економістів, інвесторів, представників найбільших фінансових організацій, політиків і дипломатів. Їх усіх на два дні, 5 і 6 жовтня, об’єднав Київський міжнародний економічний форум (КМЕФ) — бізнес-подія світового рівня, одна з наймасштабніших в Україні. Участь у форумі взяли 113 спікерів із 30 країн світу, 210 представників ЗМІ та понад 1200 гостей.

Відкрив форум Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, який запевнив, що Уряд робитиме все можливе, щоб забезпечити успіх тих, хто інвестує в Україну. Із кроків влади назустріч бізнесу, які вже зроблені або заплановані на найближчий період, Прем’єр-міністр назвав офіс супроводження інвестицій, нове законодавство щодо індустріальних парків і приватизації,  модернізацію освіти з особливою увагою на середньо-спеціальній, та той факт, що вперше до державного бюджету на наступний рік закладені кошти на фінансування Фонду підтримки інновацій.

Під час панельних дискусій КМЕФ-2017 провідні економісти окреслили глобальні тренди, що трансформують світ на наших очах, такі як перехід країн-лідерів до протекціонізму заради захисту власних економік і швидку цифровізацію. Остання створила небачену дотепер економічну систему, коли корпорації, які не існували ще 20 років тому, сьогодні генерують прибуток більший, ніж цілі країни. З’явився навіть термін GAFAnomics (Google+Apple+Facebook+Amazon). Отже, у сучасному світі зростання ВВП країн напряму залежить від впровадження інновацій.

Також велику увагу на форумі було приділено глобальній проблемі зміни клімату. Експерти солідарні в тому, що країни мають підвищувати якість життя населення, не збільшуючи при цьому негативний вплив на навколишнє середовище. За словами лауреата Нобелівської премії миру доктора Раджендра Пачаурі, «яких би економічних успіхів не досягали країни, ці здобутки можуть бути знищені кліматичними змінами». У якості рецепту успіху для України доктор Пачаурі запропонував розвиток зеленої енергетики, яка може вирішити одразу три надважливих завдання: започаткувати нові робочі місця, забезпечити енергетичну незалежність і зменшити вплив на екологію.

Галузеві фахівці та підприємці шукали під час форуму відповіді на найгарячіші поточні питання вітчизняної економіки. Серед них: необхідність створення умов для появи нових виробництв (спрощення підключення до інфраструктури, скасування мита на ввезення технологічного обладнання тощо), фінансування реального сектору, необхідність надання преференцій українським виробникам у державних тендерах тощо.

«КМЕФ — це перш за все середовище для діалогу. Форум представляє іноземному бізнесу Україну, адже нерідко іноземні підприємці мають хибне уявлення про нашу країну, і ми намагаємося це виправити, — коментує ініціатор КМЕФ, перший віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців, засновник фонду K.Fund Василь Хмельницький. — Цього року на форумі особливий акцент було зроблено на підтримці малого та середнього бізнесу. Невеликі підприємці — основа економіки країни, і для них потрібно створювати сприятливі умови. На форумі ми в процесі дискусій визначаємо, якими мають бути ці умови, і доносимо це до влади. У цілому, якщо в Україні буде комфортно працювати українському підприємцеві, то сюди потягнуться й іноземні інвестори».

Під час форуму іноземні інвестори та експерти з комунікацій неодноразово підкреслювали, що Україні бракує маркетингового просування на зовнішніх ринках. «Імідж України у світі сьогодні формується без участі самої України, без її активної комунікації зі своїми цільовими аудиторіями. Через це країна має однобоку репутацію, пов’язану з негативними подіями. Вам необхідна цілеспрямована та послідовна реклама України», — зазначив Сергій Становкін, голова комерційних представництв BBC Worldwide.

Цього року КМЕФ підтвердив свою репутацію комунікаційної платформи для налагодження зв’язків між іноземними інвесторами, українським бізнесом і представниками влади. Для участі в КМЕФ до Києва завітали численні делегації потенційних інвесторів, які ознайомилися з бізнес-можливостями України. Таким чином, форум працює над поліпшенням репутації країни, а чимало підприємців знаходять під час КМЕФ партнерів, клієнтів та нові контакти для розвитку бізнесу.

За новинами КМЕФ можна стежити на сайті форуму та його офіційній сторінці у Facebook.

Київський міжнародний економічний форум (Kyiv International Economic Forum, KIEF) — постійно діючий майданчик для формування стратегії економічного розвитку України. Орієнтований на організацію діалогу експертів, бізнесу та влади, запозичення кращого світового досвіду, створення «дорожньої карти» розвитку та сприяння конвертації ідей у реальні дії. www.forumkyiv.org

 

Добавить комментарий