Х причин практикувати майндфулнес

Ви точно зустрічалися з практикою майндфулнес або принаймні чули, що така існує, якщо цікавитесь саморозвитком, програмами Harvard Business School чи Columbia Business School або корпоративною культурою таких компаній, як Apple чи Google. Є багато причин застосовувати методику усвідомлювання. Повнота цінності відкривається в міру інтенсивності практики. Іншими словами, дорога відкривається під ногами того, хто йде. Я ж поділюсь декількома перевагами, які для мене є найбільш вагомими на даний момент.

Трансформація. Мало кому вдається тою чи іншою мірою «не залипати» в минулому. Емоції, думки, пов’язані з певними подіями чи стосунками, часто виконують роль стіни, через яку годі пробитися, щоб жити повноцінним теперішнім. Практика майндфулнес допомагає очиститись від емоційних і ментальних шлаків. Трансформує енергію, яка раніше йшла на підтримку жалів, образ, претензій, вини etc., вивільняючи простір для нового, для відчуття радості жити тут і зараз. Внутрішня легкість і сили рухатись вперед – ось що з’являється.

Управління енергією, а не часом. Управляти часом – це як переставляти кубики в одній і тій самій коробці. Так, можна щільніше, можна цікавіше, але прориву не відбудеться. «Коробка» 24/7 своїх розмірів не змінить. Управління енергією, її інтенсивністю – ось що має значення, коли мова заходить про ефективність. Коли ви виходите з режиму «автопілот», отримуєте доступ до джерела внутрішньої сили, ви присутні і тотальні в тому, що робите, ви управляєте своєю енергією, яка може більше, ніж ви могли здогадуватись.

Розвиток талантів. Кожен має багато прихованих скарбів всередині себе. Щасливий, хто може їх розпізнати та реалізувати в житті. Я не зустрічала безталанних людей. Просто є ті, які ще на поставили собі питання: хто я, яким потенціалом володію, як я можу реалізувати своє життєве призначення.

Майндфулнес будує мости у стосунках з людьми. З’являється розуміння, що ми всі такі різні і такі схожі водночас; що ми всі взаємозалежні; що Інший – це і ти також. Єдиний простір, в якому ми здатні сповна реалізуватися як люди – це простір співтворчості, втілення мрій. Без «мостів» тут ніяк.

Ясні спонтанні рішення. Зокрема, на мою думку, це цінно в бізнесі. Рішення стають доступними, очевидними, вигулькують на поверхню, якщо ми внутрішньо сфокусовані і наш розум не мотається між крайнощами. Приходить чітке розуміння, що і як ти маєш зробити конкретно в цей момент, щоб відповісти саме на цей виклик чи проблему.

Розвиток далекоглядності без боязні програшу. Ти знаєш, якщо виграєш – чудово, якщо ні – то програш стане дверима до іншої, більшої перемоги. Продовжуй пробувати здійснити неможливе і одного дня ти здивуєш сам себе, і, можливо, весь світ. Якщо ти практикуєш майндфулнес, зникає суєтливе хапання за речі, людей, події. Візія життя, бізнесу (будь-чого!) відкривається в чітко окресленій місії, яка, в свою чергу, реалізується в конкретних цілях, планах, кроках. Ти знаєш, що наступне твоє слово чи дія саме такі. І вони правильні, тож місця для страху не залишається.

Цілісність. Ким би ми не були, які б справи не звершували, ми хочемо почуватися цілісними. Бути цілісними значить, що наші вчинки відповідають словам; емоції ідуть з глибини наших відчуттів, а не нав’язаних кимось реакцій, схвалень чи осуду. Ми цілісні, коли наше тіло здорове, гнучке, коли воно – справжній храм Творця. Коли наші цінності в дії реалізовують призначення душі. Оце і є цілісність – інтеграція всіх аспектів життя.

Mindful leadership (уважне лідерство) планетарного масштабу. Щораз частіше наша планета зустрічається з екологічними викликами, які є результатом низько розвиненої свідомості людини і відповідних дій. Варто згадати, що наш світ починається в наших головах. Я радію, що феномен уважного лідерства все активніше проявляється у різних сферах, і бізнес не є винятком. Підприємництво, засноване на місії, що сприяє вирішенню екологічних проблем, розвитку бережного використання ресурсів планети чи помірного споживання; творення культури довіри та взаємовідповідальності, незалежно від географічних чи ментальних кордонів, допомагає побачити, що світ почав рух за відмінними сценаріями, що в ньому є місце не лише для конкуренції та війн. Я вірю, що світ можна змінити, що його змінюють сміливі, а найсміливіші починають з себе. Кожен може внести свою лепту, і кожна з цих цінна.

Вдячність і любов. Просто ці двоє є. Їх не може не бути, якщо ви практикуєте майндфулнес. Хай саме вони стануть в практиці маркерами вашого розвитку. І хай вони залишаються моїм побажанням для вас, читачів. Вдячності і любові в кожній хвилині життя, бо з ними найбільш далекоглядні цілі досяжні.

 

Що таке майндфулнес?

Усвідомлювання, спостережлива присутність, перебування в моменті «тут і зараз», метауважність… В які тільки слова не зодягають це поняття, щоб в повній мірі розкрити його значення. Кожен синонім насправді відкриває ту чи іншу грань sati – слова, що прийшло до нас з палі. Його й переклали на англійську як вже відоме нам та адаптоване в українську – майндфулнес. Сьогодні практику усвідомлювання застосовують фахівці в області психології та психотерапії. Найбільш поширеними є програма зниження стресу MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction Program), майндфулнес-орієнтована когнітивна терапія MBCT (Mindfulness Based Cognitive Therapy). Продовжують існувати давні школи медитації, де, власне, народився цей підхід, та розвиваються авторські програми, базовані на практиці уважності. Корпоративний світ також відкрив для себе цінність спеціально розроблених курсів на основі майндфулнес, покликаних підвищувати ефективність, залученість та розвиток талантів працівників, зокрема у побудові high performance(високопродуктивних) організацій. Це демонструють такі компанії, як Nice, Google, General Mills, Intel etc., застосовуючи майндфулнес, насамперед, як лідерську практику. Бізнес-школи, в свою чергу, також інтегрують практику уважності в освітні процеси, зокрема в програми MBA.

Роксолана Кравчук, керівник Візійного центру LvBS, сертифікований HR-фахівець, авторка курсу Open Mindfulness

Добавить комментарий